Er zijn twee manieren om webmail te openen. U kunt inloggen door simpelweg het volgende te typen in uw browser: www.uwdomeinnaam.nl/webmail (uwdomeinnaam.nl moet u vervangen met uw werkelijke domeinnaam) of u logt in via uw cPanel.

Deze tutorial zal u leren hoe u webmail gebruikt vanuit het cPanel. Deze tutorial zal ervan uitgaan dat u ingelogd bent in uw cPanel.

Op uw hoofd cPanel pagina, scrollt u naar beneden naar de sectie met de naam E-mail en klik op het Emailaccounts icoon. Achter het gewenste emailaccount klikt u op de knop MORE en daarna op WEBMAIL.

Hier vindt u drie webmail programma's om uit te kiezen. U kunt kiezen uit Horde, Roundcube of SquirrelMail. In deze tutorial zal worden gekeken naar SquirrelMail. Alle drie de programma's zijn zeer vergelijkbaar in hoe ze functioneren. Klik op het SquirrelMail pictogram. Dit brengt u naar het hoofdscherm van uw account en toont u de inhoud van het belangrijkste Postvak IN.

In het bovenste menu vindt u een knop Opties. Klik op de knop en het opent een scherm waar u verschillende opties kunt configureren voor de weergave van uw webmail-schermen. Sommige van de opties omvatten Map Voorkeuren, Weergave voorkeuren, persoonlijke informatie en nog meer.

Naast de opties vindt u de knop mappen. Dit tabblad brengt u naar een scherm waar u mappen en submappen kunt gebruiken om emailberichten te organiseren en op te slaan. U kunt ook een andere naam kiezen en mappen verwijderen in dit gebied. U kunt zoveel mappen en submappen aanmaken als u wilt. De mappen worden weergegeven in de linkerkolom.

Het volgende item in het menu is Adressen. Klik op de link en het opent een scherm met het SquirrelMail persoonlijk adresboek dat u kunt gebruiken om veel gebruikte e-mailadressen op te slaan. Na het invullen van de lege plekken, klik op de Add-adres knop, en het contact zal worden toegevoegd aan uw adresboek.

De volgende activiteit is Compose. Dit is de link om een ​​email te versturen. Na het klikken op de link krijgt u een leeg e-mail formulier. Om te versturen naar iemand wiens adres in uw persoonlijke adresboek is opgenomen, klikt u op de knop Adressen en selecteert de persoon, of personen waarnaar u wilt versturen. Er zijn selectievakjes om aan te geven of ze moeten worden geselecteerd in de regel Aan of CC (carbon copy) lijn of BCC (Blind carbon copy) veld. Als u de velden geselecteerd heeft, klikt u op de Use knop. Dit brengt u terug naar de e-mail waar de ontvanger automatisch wordt ingevoegd in het veld dat u hebt geselecteerd. Vul nu de rest van de details in zoals onderwerp en het e-mailbericht in het grote vak. Scroll naar beneden en klik op de knop Verzenden.
Hiermee is het samenstellen en verzenden van een e-mailbericht voltooid.

Om uw berichten te bekijken, kijkt u naar de linkerkolom. Daar stat de Inbox gemarkeerd met daarnaast een getal. Dat getal is het aantal berichten dat u in de mailbox heeft. Klik op Postvak IN en open het. Uw berichten worden nu weergegeven. Als u het bericht wilt verwijderen klikt u in het kleine vakje in de voorkant van het bericht. Klik vervolgens op de knop Verwijderen. Om een ​​bericht te verplaatsen naar een andere map, markeert u het selectievakje in de voorkant van het bericht. Ga naar het pull-down menu en selecteer de map waarin u het bericht wilt plaatsen. Klik vervolgens op de knop Verplaatsen.

Als u klaar bent met Webmail moet u altijd afsluiten. De link naar Afmelden vindt u in de rechterbovenhoek. Dit brengt u naar een bevestigings scherm dat controleert of u werkelijk wilt afmelden bij Webmail.